Vaststellingsovereenkomst, wat moet er in staan?
Nov 22, 2024Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst zie ik vaak dat er een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgesteld. Jammer dat nog steeds de werkgever in de meeste gevallen een document opstelt en aan de werknemer toe stuurt. In een mediationtraject probeer ik de inhoud van deze VSO vaak bespreekbaar te maken. Het werkt namelijk goed om het hier samen over te hebben.
De vaststellingsovereenkomst is een schriftelijk document waarin twee partijen afspraken maken om een probleem op te lossen. Deze overeenkomst wordt vaak gebruikt bij ontslag, maar kan ook bij andere situaties worden opgesteld. Het is belangrijk dat de afspraken duidelijk en compleet zijn.
Wat moet er precies in een vaststellingsovereenkomst staan?
Hieronder leg ik het je stap voor stap uit:
De gegevens van beide partijen
Begin met de namen en adressen van de partijen, dit zijn vaak de namen van de werkgever, vestigingsplaats, kvk nummer en de naam van de eigenaar of vertegenwoordiger van het bedrijf en de naam, het adres en de geboortedatum van de werknemer. Dit zorgt ervoor dat het meteen duidelijk is wie de overeenkomst ondertekent.
Een uitleg van de situatie
Leg uit waarom de overeenkomst wordt gemaakt. Bijvoorbeeld: “Er is een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer of “Partijen zijn het niet eens over de uitoefening van de functie van werknemer” Hou dit neutraal en feitelijk, zonder beschuldigingen.
De afspraken die gemaakt worden
Dit is het belangrijkste deel van de vaststellingsovereenkomst. Hier staan alle afspraken duidelijk op een rij.
- Bij ontslag:
- De laatste werkdag van de werknemer.
- De hoogte van een ontslagvergoeding (als die er is).
- Wat er gebeurt met vakantiedagen en bonussen.
- Of de werknemer een laptop of telefoon mag houden.
- Welke vergoeding of compensatie wordt betaald.
- Wie welke kosten draagt, zoals juridische kosten.
- Hoe toekomstige problemen worden opgelost.
Finale kwijting
In veel overeenkomsten staat een “finale kwijting”. Dit betekent dat beide partijen na het tekenen niets meer van elkaar te eisen hebben. Alles wordt hiermee afgesloten. Controleer goed of de afspraken kloppen, want je kunt later niets meer veranderen.
Bedenktijd (bij ontslag)
Als de overeenkomst over een ontslag gaat, heeft de werknemer recht op 14 dagen bedenktijd. Dit is wettelijk verplicht. Binnen deze tijd mag de werknemer de overeenkomst alsnog annuleren. Deze bedenktijd moet in de overeenkomst worden genoemd.
Geheimhouding en communicatie
Vaak staat in de overeenkomst dat beide partijen geheim moeten houden wat er is afgesproken. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over hoe het nieuws naar buiten wordt gebracht, bijvoorbeeld naar collega’s of klanten.
Toepasselijk recht
In de overeenkomst staat welk recht van toepassing is, meestal Nederlands recht. Ook wordt afgesproken welke rechtbank het geschil behandelt als er toch onenigheid ontstaat. Wist je dat steeds vaker in de overeenkomst bepaald wordt dat je een geschil eerst samen op lost, daarna mediation een kans geeft en vervolgens pas naar de rechtbank gaat?
Datum en handtekeningen
Zorg dat de overeenkomst wordt ondertekend door beide partijen. Noteer ook de datum en plaats van ondertekening. Dit maakt de overeenkomst officieel.
Tips bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst
- Vraag advies: Laat de overeenkomst controleren door een jurist of adviseur. Zij zien vaak dingen die jij misschien over het hoofd ziet.
- Gebruik duidelijke taal: Zorg dat de afspraken eenvoudig en begrijpelijk zijn. Vermijd ingewikkelde termen.
- Check de inhoud goed: Controleer of alle belangrijke afspraken in de overeenkomst staan, zodat er geen misverstanden ontstaan.
Tips bij het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst - voor werknemers
- Vraag advies: Laat de overeenkomst controleren door een jurist of adviseur. Zij zien vaak dingen die jij misschien over het hoofd ziet. In de meeste gevallen worden de kosten voor een jurist betaald door je werkgever!
- Check de inhoud goed: Controleer of alle belangrijke afspraken in de overeenkomst staan, zodat er geen misverstanden ontstaan.
- Opzegtermijn: Let op dat er voldaan wordt aan de juiste opzegtermijn, anders kunnen er problemen ontstaan met het aanvragen van een WW uitkering!
Met een goede vaststellingsovereenkomst sluit je een probleem netjes af. Dit geeft rust en duidelijkheid voor beide partijen. Heb je vragen of wil je hulp bij een vaststellingsovereenkomst? In mijn praktijk adviseer ik zowel werkgevers als werknemers! Mail [email protected] of bel Simone via tel. 06 - 107 534 91