Mediation: een werkvorm voor participatie

mediation Oct 16, 2024
mediation

Wil jij binnenkort een omgevingsvergunning aan gaan vragen? Mediation kan je helpen bij participatie vanuit de omgeving. In deze blog lees je hoe dit werkt. 

Participatie in de omgevingswet en omgevingsbesluit: wat je moet weten

In de omgevingswet en het omgevingsbesluit zijn duidelijke regels opgenomen over participatie. Voor de meeste instrumenten is het verplicht aan te geven hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere bestuursorganen bij de planvoorbereiding betrokken zijn.

Let op: Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning ligt de verantwoordelijkheid voor participatie bij de aanvrager. Deze moet aangeven of, en op welke manier, de omgeving betrokken is bij het plan, en wat de resultaten van die participatie zijn.

Participatie is echter niet altijd verplicht. Wanneer een initiatief geen impact heeft op de omgeving, kan een uitgebreid participatietraject achterwege blijven. Het ontbreken van participatie is dus geen automatische reden om een vergunning te weigeren, en participatie is altijd vormvrij. Is participatie wel nodig voor jouw omgevingsvergunning? Dan kan mediation functioneren als werkvorm voor participatie. 

Participatie en mediation: vind samen een oplossing

De omgevingswet biedt veel ruimte voor verschillende vormen van participatie. Bij plannen waar omwonenden of belanghebbenden bezwaren hebben, kan een gezamenlijke oplossing vaak de beste weg vooruit zijn. Hier kan een mediator een belangrijke rol spelen. Een mediator begeleidt het gesprek en helpt bij het vinden van afspraken waar iedereen zich in kan vinden, zodat alle partijen zich gehoord voelen.

Pre-mediation is een waardevol instrument om vroegtijdig in te zetten, nog voordat een conflict escaleert. Door op tijd te bemiddelen, kun je bezwaren in een later stadium voorkomen en zorg je voor een constructieve dialoog.

Meer weten over pre-mediation en participatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van pre-mediation of mediation als werkvorm voor participatie neem dan contact via email [email protected] of bel naar 06-107 534 91.

Meer informatie over participatie bij een ‘reguliere’ vergunningprocedure vind je in deze wegwijzer, uitgegeven door het programma Aan de slag met de Omgevingswet en VNG.